Tényleg elhallgat a kakukk Péter-Pálkor? - megnéztük az MME Madáratlasz Program adatait

A népi mondás szerint Péter-Pálkor, azaz június 29-én elhallgat a kakukk. Februárban írtunk arról, hogy a másik népi mondás szerint megszólal-e Zsuzsanna napján a pacsirta. Most megnéztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának adatait a kakukkolásról is.

A kakukk éneklő egyedeinek megfigyelési valószínűsége az év folyamán (forrás: MME Monitoring Központ)

A kakukk

A kakukk egy 32–34 cm testhosszúságú, 100–140 g tömegű, szürke (ritkábban vörösesbarna) tónusú madár. Nevét jellegzetes, kéttagú hangjáról kapta. Vonuló faj, a Szaharától délre eső telelőterületeiről április elején érkezik vissza. Közismert szokása, hogy nem épít fészket, hanem más madarak – nádirigó, vörösbegy – fészkébe csempészi be tojásait. Innen ered az oda nem illő dolgokra kakukktojás kifejezésünk. Egy fészekbe egy kakukktojó egy tojást rak, de egy-egy nádirigó-fészekbe akár két, sőt kivételesen három kakukktojás is kerülhet. Ebből is csak egy nő fel, mostohatestvéreit nemes egyszerűséggel kidobálja a fészekből a kakukkfióka. Érdekesség, hogy a tövisszúró gébics viszont kiismerte a fészekparazitát: pár évtizede megtanulta felismerni az idegen tojást és a kakukk nem is próbálkozik a gébicsfészkekkel.

 

Elhallgat-e Péter-Pálkor?

A kakukk bár nem énekesmadár (nem meglepő módon a kakukkalakúak közé tartozik), a hím hangjával jelöli ki területét és csábítja a kakukktojókat. A néphagyomány szerint Tibor napján, április 14-én szólal meg, és Péter-Pálig, június 29-ig járul hozzá sűrűn hallatott hangjával a hajnali erdők és rétek madárdalos hangulatához.

És visszatérve a cikk alcíméhez: a Madáratlasz program felmérései során gyűjtött adatok alapján tényleg április közepén énekel legtöbbet hallhatóan a kakukk, június végén pedig elhallgat. Hogy miért? Ahogy megérkezik a költőterületre, igyekezni kell a jó helyeket elfoglalni, a jó csajokat elcsábítani. Júliusban viszont már nincs miért kakukkolni: fiókát nevelnek a gazdamadarak, nincs hova tojást becsempészni, nem kell őrizni a területet és a tojóknak se kell a szelet csapni. Lehet indulni Afrikába, a madaraink közti egyik leghosszabb téli szünetre!

 

Kapcsolódó népi bölcsesség

A népi bölcsességek alapján a kakukk képes megjósolni, hány évig él az ember – ahányat kakukkol. De azt is, mikor megy férjhez az eladósorban lévő leány: hát annyi év múlva, ahányat kakukkol a madár! Vagyis ha sokáig szeretnénk élni, áprilisban kérdezzük a szárnyas jóst, viszont ha gyorsan szeretnénk megházasodni, június végén! Hiába, „az okos embert nem a kakuk tojja”.

 

És a többi madár?

Az MME adatai alapján egyébként június végén a kakukkal együtt sok más madárfaj is elhallgat, például az erdei pacsirta, a fülemüle és annak közeli rokona, a kékbegy, a sordély, vagy a búbosbanka Július végéig viszont még gyakran szól a sárgarigó feltűnő flótája, a barátposzáta éneke (a kerti, mezei és karvalyposzáta már nem). A búbos pacsirta és a balkáni gerle pedig akár augusztus végéig is hallatja hangját. Akit bővebben érdekel a téma, még megvásárolhatja az MME Boltból a Magyarország madáratlasza című könyvet – nehogy elfogyjon, mire újra szól a kakukk (azaz megjön a tavasz)!

 

Honnan származnak az adatok?

Az adatok forrása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központ által létrehozott Madáratlasz Program (MAP-) Adatbázis, amely 37 millió adatrekordját nagyrészt önkéntes madármegfigyelők gyűjtötték. A map.mme.hu címen elérhető adatbázisban a hazai madárfajok elterjedési térképei bárki által szabadon megtekinthetők. Az adatgyűjtés- és elemzés módszertana a Magyarország madáratlasza c. könyvben olvasható, ami a madaratlasz.mme.hu címen a második képre kattintva elérhető digitálisan, vagy megvásárolható a https://mmebolt.hu/magyarorszag-madaratlasza linken keresztül. A pacsirtás cikkben szereplő elemzés és grafikon az ún. A2 (éneklő hím) fészkelési valószínűséggel megfigyelt egyedek adatai alapján készült.

 

Segítség madárhatározáshoz

Madárhatározás kapcsán figyelmébe ajánljuk ingyenes okostelefonos appunkat, madárhang-felismeréshez pedig a szintén ingyenesen letölthető BirdNET okostelefonos alkalmazást.

Orbán Zoltán - Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó, 2022) külső borító
Azokat pedig, akik szeretnének megismerkedni a madármegfigyelés rejtelmeivel, 
a Madármegfigyelők kézikönyve (bolt >>) segíti

Orbán Zoltán - Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó, 2022)

  Orbán Zoltán - Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó, 2022)

Orbán Zoltán - Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó, 2022)

Orbán Zoltán - Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó, 2022)

Lovászi Péter

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Ritkaságvadász Szakosztálya 2023. április 29-én ismét megszervezte a Skywatching Day-t. A rendezvény ismét az égrenézésről szólt: a madarászok egy-egy, jó panorámájú ponton figyelték az eget, várva és regisztrálva az átrepülő madarakat.

Tájékoztatunk titeket, hogy június 21-én rajtunk kívül álló technikai ok miatt zárva tart az MME központi irodája és az MME Bolt. Megértéseteket köszönjük!

Hazánk területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, természeti értékeink megőrzése jelentős mértékben függ a mezőgazdaságtól. A természeti sokféleség, biodiverzitás világszerte tapasztalható rendkívüli mértékű csökkenése a mezőgazdasági területeken különösen riasztó, és ez a negatív tendencia Magyarországon is érzékelhető – többek között a beporzó rovarok vagy...