Problémák madarakkal, állatokkal

Az MME legfontosabb feladata a velünk együtt élő vadállatok, köztük kiemelten a madarak és az emberek közötti jó vagy legalább elfogadó viszony kialakítása, fenntartása, a természetvédelmi konfliktusok megelőzése, kezelése. Ez az alapja faj- és területvédelmi, oktatási és Madárbarát kert programjainknak, kommunikációs munkánknak. Az egyik legterheltebb állat-ember, ember-madár viszony helyszíne a lakókörnyezet, elsősorban a város lehet, ahol helyenként időről-időre fellángol egy-egy állatokkal kapcsolatos vélt vagy valós konfliktus.

Útról felszálló parlagi galambok (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Madárproblémák - problémás madarak

Ezek között a messze a legnagyobb horderejű a parlagi galamb probléma, és ehhez a kérdéshez kapcsolódva a parlagigalamb-mentesítés. Emellett azonban folyamatosan felmerülnek olyan újkeletű konfliktusok is, melyek még a magyar nép kedves madarának számító fecskék vagya fehér gólyák kapcsán is fellángolnak, amikor egyes lakók elűzik vagy lelövik a madarakat, leverik a fészkeiket, sokszor éppen a költési időszakban. Ugyan így gondot jelenthetnek az alkalmanként épületromboló harkályok, de probléma az is, ha az embereknek megoldást kell találniuk olyan tömegessé válható madárpusztulások elkerülésére, mint amilyen az üvegnek ütközés lehet.


Az OzoneNetwork "Egyenlítő" című műsorának 2015. április 27-ei adásának
ötletadója a honlapunk "Problémák madarakkal" menüpontja volt. Munkatársunk és a
Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője a települési állat-ember problémák
hátteréről, ezek valódi nagyságrendjéről és a megoldás lehetőségeiről beszélgetett.
A felvétel indításához katt a képre (Forrás: videa.hu)
.

 

Megoldás „puha” módszerekkel

Nem lehetünk szűk látókörűek, be kell látnunk, hogy a madarak alkalmanként valóban okozhatnak kellemetlenséget, sőt, akár jelentős anyagi kárt is. Ezért a hiteles természetvédelem feladata nem annak hangoztatása, hogy a világ ezé vagy azé az állaté, hiszen ez ugyan olyan szélsőség, mint azt állítani, hogy csak az emberé, hanem olyan megoldások keresése, ahol pro és kontra engedményeket téve mi, és élőlénytársaink is megtalálják létfeltételeiket.

Az MME több évtizedes madárvédelmi tapasztalataira támaszkodva folyamatosan keresi azokat a „puha”, tehát nem a madarak fizikai megsemmisítésével, tartós fogságban tartásával járó megoldásokat, amivel fel lehet oldani ezeket a helyzeteket.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Orbán Zoltán