Lezárult a BAT4MAN program - eredmények

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

A bőregerek érzékenysége és az épületek állagmegőrzése miatt az ilyen típusú munkákat rendkívül körültekintően kell végezni, kevés azonban a megelőző tapasztalat. Hiánypótló ezért az a pályázat keretében készített példagyűjtemény, melynek összeállítását pályázati partnerünk, a Szlovák Denevérvédelmi Egyesület (Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku, www.netopiere.sk) koordinált.

A közelmúltban elkészült az a projektfilm, mely a denevéreket és védelmüket népszerűsíti, illetve a pályázat keretében végzett munkát mutatja be. A nemzetközi projekt fontos része volt az ismeretterjesztés, hiszen csak azokat az élőlényeket tudjuk az emberek segítségével hatékonyan megvédeni, akiket sokan ismernek és szeretnek.


A BAT4MAN projekt eredményei

 

 

Kapcsolódó hírek

A kakukk éneklő egyedeinek megfigyelési valószínűsége az év folyamán (forrás: MME Monitoring Központ)

A népi mondás szerint Péter-Pálkor, azaz június 29-én elhallgat a kakukk. Februárban írtunk arról, hogy a másik népi mondás szerint megszólal-e Zsuzsanna napján a pacsirta. Most megnéztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Monitoring Központjának adatait a kakukkolásról is.

Az MME Ritkaságvadász Szakosztálya 2023. április 29-én ismét megszervezte a Skywatching Day-t. A rendezvény ismét az égrenézésről szólt: a madarászok egy-egy, jó panorámájú ponton figyelték az eget, várva és regisztrálva az átrepülő madarakat.

Tájékoztatunk titeket, hogy június 21-én rajtunk kívül álló technikai ok miatt zárva tart az MME központi irodája és az MME Bolt. Megértéseteket köszönjük!