Éves beszámoló

Minden évben beszámolunk tagságunk felé az előző évben végzett munkánk eredményeiről ebben a rovatban.

Szalakóta (Fotó: Lendvai Csaba)

Beszámoló a Budapesti Helyi Csoport 2022-es tevékenységéről


Természetvédelmi munkák:
-    Szalakótavédelmi tevékenységünket a 2022-ben továbbra is folytattuk működési területünkön. Az elmúlt években végzett hatékony védelmi munkának köszönhetően 196 pár szalakóta költött. Budapesten közigazgatási határain belül ismét 2 pár költését regisztráltuk.
Részletek: Beszámolót ide kattintva olvashatjátok!

Szalakóta mesterséges odúban (Fotó: Lendvai Csaba)
Szalakóta mesterséges odúban (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Vörös és kék vércse védelem: A Felső-Kiskunságban számos telepünk és szoliter ládánk van kihelyezve, összesen 115 db. Ezeket rendszeresen karbantartjuk és bizonyos esetekben a fiókákat meggyűrűzzük. Az ősz folyamán a tönkrement ládákat felújítottuk vagy újakra cseréltük. A ládákat szép számmal foglalták el, 42 pár vörös és 20 pár kék vércse költött.
Részletek: Vércsevédelmi beszámoló

Kék vércse fiókák (Fotó: Lendvai Csaba)
Kék vércse fiókák (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Fehér gólya védelem: Pest megye déli részén Budapesttől Dömsödig elvégeztük a gólyafelmérést több mint 60 fészek esetében. A 2022-ben átlagosnál kicsit jobb éve volt a gólyáknak.
-    Élőhelykezelések: Októberben folytattuk a Homoktövis természetvédelmi területen több mint 15 éve zajló munkánkat, de a februári Tétényi-fennsíkon tartandó akciónkat sem maradt el.
Őszi élőhelyvédelmi munkák


Élőhelykezelés a Homoktövis újpesti élőhelyén (Fotó: Lendvai Csaba)
Élőhelykezelés a Homoktövis újpesti élőhelyén (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Városi madárvédelem: A FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködve kihelyezett 950 db B és D ellenőrzését és karbantartási munkáit elvégeztük. Ezek a telepek FŐKERT fenntartásában levő parkokban találhatóak meg(Margitsziget, Óbudai-sziget, Gellért-hegy, Népliget, Tabán, Vérmező, Városmajor, Kubala László park, Nehru part, Március 15.-e tér, Feneketlen-tó, Gesztenyés-kert, II. János Pál pápa tér, Szabadság tér, Tímár utca, Szilágyi Erzsébet fasor, Flórián tér). A meglévő védett és védelemre érdemes területeken kihelyezett odútelepeinket felújítottuk, kiegészítettük. A tavaszi időszakban ezek ellenőrzése is megtörtént. Ez összesen további 460 db odút jelent.
Részletek: Budapest teljes területén kezel telepekről
-    Denevér-védelem: Szintén a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködésben kihelyezett 50 db denevérodút ellenőriztük a Gellért-hegyen, a Népligetben és az Óbudai-szigeten. Sajnos denevérfoglalást nem észleltünk.
-    Parkfák ellenőrzése: Ugyancsak a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel kötött megállapodás alapján a FŐKERT által kezelt fák természetvédelmi (=zoológiai) ellenőrzését végeztük el azokban az esetekben, amikor valamilyen beavatkozásra volt szükség. Az év során 1155 fa vizsgálata történt meg. Ezáltal az érintett faegyedekben élő védett állatokat meg tudjuk óvni, amelyeket esetlegesen veszélyeztethet a tervezett kezelés, vagy kivágás.
Részletek IDE kattintva olvashatóak!
2022-ben a II. kerületben is végeztünk favizsgálatokat, amelyek a magánterületi fákra terjedt ki.
-    Élőhelytakarítás: Az őszi téli időszakban számos területen szerveztünk élőhelytakarítási akciókat a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen, illetve a II. kerületi Jegenye-völgyben is dolgoztunk, ahol civil és önkormányzati összefogással ismét rengeteg hulladék "hagyta el" az erdőt.
Teszedd 2022

Nagy mennyiségű hulladék zsákolva (Fotó: Bajor Zoltán)
Nagy mennyiségű hulladék zsákolva (Fotó: Bajor Zoltán)
 

Társadalmi programok:

2022-ben ismét számos kirándulás, madárgyűrűzési bemutató és élőhelykezelési akció valósult meg. A nyári időszakban ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Naplás-tavi madárgyűrűző akció. A két hét alatt több mint 2000 látogatónk volt.
Részletek IDE kattintva olvashatóak!
Az október eleji Európai Madármegfigyelő Napok kétnapos rendezvényét az esős, hideg időjárás nagyon megnehezített, de így 260 érdeklődő tekintette meg a madárgyűrűzési bemutatót a Naplás-tónál, illetve 90 főt Soroksáron is programmal láttunk el Ifi tagozatunk lelkes tagjainak szervezésében.
Az őszi szezonban egy pelés túrát szerveztünk, túráztunk Dinnyésen.
A Nemzeti Örökség Intézettel kötött együttműködési megállapodás keretében 25 db madárodút és egy nagy önetetőt üzemeltettünk a Fiumei úti sírkertben.
 

 

Környezeti nevelés a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)
Környezeti nevelés a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)

Kormos légykapó a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)
Kormos légykapó a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)