Fecskék távoltartása

Olyan helyzetekben, amikor a molnár- és a füsti fecskék fészkeit el kell távolítani (leggyakrabban épületfelújítás esetén), és ez a megefelelő engedély bitrokában megtörtént, gondoskodni kell arról, hogy a madarak a kijelölt időtartamon belül ne is tudjanak új fészket építeni. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen eszközökkel érjük el! Ebben segít ez a cikk.

Panelfelújítás (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Biztos, hogy a fecskéknek menniük kell?

Az igazság az, hogy fecskepelenkával szinte minden „fecskepiszok” probléma megnyugtatóan kezelhető, amire sok helyen, például nagy turista forgalmat lebonyolító alföldi csárdákban lehet példa értékű megoldásokkal találkozni.

Molnárfecskefészek fecskepelenkával (Fotó: Orbán Zoltán).
Fecskepelenkával a fecskekonfliktus alapját jelentő ürülék probléma
teljes mértékben kezelhető. A képeken egy jászboldogházai ...

 
Molnárfecskefészek fecskepelenkával (Fotó: Orbán Zoltán).
... kis bolt bejárata fölött zavartalanul költhet a molnárfecske, mert a
fecskepelenkának köszönhetően a vásárlókra, járókelőkre nem
potyog semmi (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Mivel az összes hazai fecskefaj védett, a fészkek leverése
egész évben TILOS!


Épületfelújítások esetén, továbbá olyan érzékeny pontokon, ahol a fecskepelenka nem elegendő vagy a fecskéket mindenképpen távol kell tartani, akkor az ellenintézkedéseket, a fészkek leszedésének előzetes engedélyeztetését majd a fészkek eltávolítását, a riasztó eszközök felszerelését a költési időszakon kívül, november-március között lehet elvégezni.

 

A legbiztosabb megoldás

A legbiztosabb fecske távoltartó megoldást a ferde ereszburkolat kialakítása jelenti, amit a lehetséges fészekhelyek teljes hosszába kell felszerelni.

Fecskék távoltartása (Fotó: Orbán Zoltán).
Fecskék megtelepedését megakadályozó ferde ereszburkolat
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

A szalag gyakran nem működik

A legegyszerűbb fecskeriasztó a lehetséges fészekhelyre feltűzött, lebegő, könnyű műanyag szalad, amit legegyszerűbben nejlon bevásárlószatyor felcsíkozásával készíthető el. Nagyon fontos, hogy a szóba jöhető helyek teljes hosszában, sűrűn egymás mellé és erősen rögzítsük a szalagokat.

Fecskék távoltartása (Fotó: Orbán Zoltán).
 A széltől mozgatott, könnyű műanyag szalag távolt
tarthatja a fecskéket azoktól a helyektől,
ahol nem jó, ha fészket építenek. 

 
Fecskék távoltartása (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha a riasztószalagot nem jól helyezzük ki, a madarak (a képen füsti fecske)
nem vesznekerről tudomást, és zavartalanul fészkelnek
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A tüskesor veszélyes lehet, NE HASZNÁLJUK!

Lakossági megfigyelés (2020) szerint a parlagi galambok beülését megakadályozó tüskesor függőleges és vízszintes alkalmazása fecskék távoltartására azért nem jó, mert a gyorsan repülő fecskék felszúródhatnak, elpusztulhatnak ezen!

Fecskék távoltartására ne használjunk parlagi galambok beülését gátló tüskesort! (Fotó: Orbán Zoltán).
Fecskék távoltartására ne használjunk parlagi galambok beülését gátló tüskesort!
 (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Parti fecskék

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.


A partifecske-kolóniák egészen kicsi munkagödrökben, épületalapokban,
kábelaknákban és -árkokban, ...


... építési földdepókban is képesek megjelenni, ...


... az ilyen nagyberuházások kiterjedt földmunkái pedig kimondottan vonzóak
lehetnek számukra (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható!

Ez a probléma elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket (ennek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné.


A nagyméretű és erős ponyvák (a képen erre látható példa), esetleg a 
Raschel-háló gyors és olcsó megoldást kínál a fecskék számára ellenjavallott
földfalak takarására a kolóniák veszélyes helyre történő beköltözésének
megakadályozása érdekében (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Ellensúlyozzuk a fészekhelyvesztést!

A települési fecske problémában érintett, sárfészket építő  molnár- és füsti fecske műfészkek kihelyezésével, műfészkek készítésével, mesterséges költőtelepek kialakításával segíthető. Partifecskék (és gyurgyalagok) esetén a potenciális költőfalak felújításával, ilyenek kialakításával segíthetjük ellensúlyozható a fészekhelyvesztést.

Mit tehetünk nem engedélyezett fészekleverés, fecskék pusztulása esetén?

Ha védett élőlények (növények és állatok), illetve ezek élőhelyeinek pusztítását tapasztaljunk vagy fennáll ennek gyanúja, kockázata, ha veszélyeztetett fecskefészkekről vagy -telepekről szerzünk tudomást stb., eljáró hatóságként a megyei kormányhivatalhoz és a területileg illetékes nemzetipark-igazgatósághoz fordulhatunk az alábbiak szerint:

  1. Bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal.
  2. Néhány soros tájékoztató e-mail küldése a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, ennek hiányában a hivatal központi címére.
    LEGGYORSABBAN ÚGY TALÁLJUK MEG A MEGYEI ILLETÉKES FŐOSZTÁLYT, HA A GOOGLE KERESŐBEN KERESÜNK RÁ A VÁROS ÉS A FŐOSZTÁLY NEVE SZERINT. PÉLDÁUL: BUDAPEST+KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY.
    A bejelentést másolatként érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság címére is eljuttatni.
    A bejelentés megérkezéséről, majd a vizsgálat eredményéről a hatóság válasz e-maileket küld.
  3. Amennyiben ilyen megerősítő visszajelzést nem kapunk vagy bármilyen okból azt gyanítjuk, hogy a bejelentésünk nem jut, nem jutott célba, továbbá ha a bejelentésünkre érkezett elutasító határozattal nem értünk egyet, csúcsszervéként a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához fordulhatunk a fent leírt módon.
  4. Ha gyors, szinte azonnali intézkedés szükséges, akkor az írásos bejelentés előtt vagy azzal párhuzamosan hívjuk telefonon a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot, és az őrszolgálatnak jelezve a problémát kérjük a segítségüket.

Ez a követendő eljárás bármely természetkárosítás észlelése, illetve ennek belátható veszélye, például költési időszakban végzett fa- és bokroskivágás, partifecske és gyurgyalag partfal megsemmisítés, fehérgólya-fészek leszakadása, madarak áramütése (különösen tömeges előfordulás), védett tőrösdarazsak elpusztítása stb. esetén is!

Ilyen esetekben a bejelentést azért nem tudja az MME megtenni, mert ha nem mi vagyunk a szemtanúk, akkor a hatóság munkáját sem tudjuk adatokkal, információkkal segíteni. Azaz, ha csak közvetítők lennénk, akkor ez a hivatalos vizsgálat lefolytatását, a szükséges intézkedések megtételét, az eredeti cél elérését is ellehetetlenítené. Ezért is hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a hatósági bejelentést – a fentiekben részletezett módon – a problémát közvetlenül megtapasztaló szemtanú tegye meg. Köszönjük!
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Orbán Zoltán