Felhívás országos barátréce számlálásra

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztályának kezdeményezésére idén első alkalommal kerül sor a barátrécék országos szintű ún. szinkronszámlálására március 11. és 14. között.  A már jól ismert „Sasszinkronhoz” hasonló módon, ezúttal a barátrécék vonulásában szerepet játszó vizes élőhelyek egyidejű felmérésével szeretnénk minél pontosabb képet kapni e récefaj átvonuló példányainak mennyiségi eloszlásáról, a további felmérések alapján pedig a hazánkon átvonuló madarak számának évenkénti változásairól.

Magyarország fontosabb vizes élőhelyein már sok évtizedes hagyománya van az azonos időpontokban végzett madártani felméréseknek. A Vonuló Vízimadár Monitoring segítségével meglehetősen pontos pillanatképet kaphatunk a hazánk legfontosabb vonulóhelyeken észlelt vízimadarak aktuális számáról, az egy időpontban történő felmérés ugyanis minimálisra csökkenti a különböző vizes területek között átmozgó madarak „többszöri számbavételének” esélyét. Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya három vízimadárfaj esetében egy-egy alkalmi felmérést minden olyan vizes élőhelyre is szeretne kiterjeszteni, melyek eddig nem  szerepeltek a Vonuló Vízimadár Monitoring célterületei között. E három hazánkban költő, természetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű vízimadárfaj a barátréce, a cigányréce és a nagy goda.


Barátréce gácsér ( Fotó: Gál Szabolcs)

Az országos számlálást mindhárom madárfaj esetében évente kettő alkalommal, a költést megelőző és a költés utáni vonulási időszak ún. vonulási csúcsán hirdetjük meg. Ezek azok az időszakok, amikor az adott madárfaj gyülekező és vonuló egyedei a legnagyobb számban tartózkodnak hazánk vizes élőhelyein a vonulásuk során. A kiválasztott három madárfaj közül a barátréce ún. tavaszi vonulási csúcsa esik legkorábbra. Ezért a soron következő hosszúhétvégén, március 11-14. között minden olyan madármegfigyelő segítségére számítunk, akinek e napok során, hazánk bármelyik vizes élőhelyén járva sikerül megfigyelnie a barátréce egy vagy több példányát.

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program internetes adatbázisába töltik fel a felmérők, melyre asztali számítógépről (map.mme.hu) és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. Ekkor kérjük a megfigyelt barátrécék pontos száma mellett a megfigyelés időpontját, a terület nevét és koordinátáját is tüntesse fel az adatközlő. Emellett mind a MAP adatfeltöltőket, mind az e-mailes adatközlőket szeretnénk megkérni, hogy a barátrécék száma mellett a hímek és tojók minél pontosabb arányát is igyekezzenek megbecsülni! MAP adatfeltöltés esetén a hímek és tojók száma minden fajnál a lefelé mutató nyíllal lenyitható, az adott faj részletesebb megfigyelési adatainak megadására szolgáló ablakban tölthető ki.


Barátréce pár (Fotó: Mészáros Csaba) 

A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően fogunk beszámolni. Ezúton szeretnénk egyúttal előzetesen is megköszönni minden felmérő munkáját!

MME Vízimadár-védelmi Szakosztály