Felhívás országos cigányréce számlálásra

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztályának kezdeményezésére idén első alkalommal kerül sor a cigányrécék országos szintű ún. szinkronszámlálására április 15. és 18. között.  A már jól ismert „Sasszinkronhoz” hasonló módon, ezúttal a cigányrécék vonulásában szerepet játszó vizes élőhelyek egyidejű felmérésével szeretnénk minél pontosabb képet kapni e récefaj átvonuló példányainak mennyiségi eloszlásáról, a további felmérések alapján pedig a hazánkon átvonuló madarak számának évenkénti változásairól

Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya három, természetvédelmi szempontból is jelentős vízimadárfaj esetében a Vonuló Vízimadár Monitoringot (VVM) országos szintű felméréssé kívánja kiterjeszteni e madárfajok ún. vonulási csúcsán. Ennek célja, hogy a VVM célterületei között nem szereplő vizes élőhelyekről is adatokat kapjunk abban az időszakban, amikor az adott madárfaj gyülekező és vonuló egyedei a legnagyobb számban tartózkodnak Magyarországon vonulásuk során.

 

Cigányréce (Grafika: Kókay Szabolcs/ MME archívum)

A barátréce és a nagy goda után ezúttal a cigányréce átvonuló egyedeinek felmérésébe szeretnénk minél több felmérőt bevonni országos szinten. Ezért a soron következő hétvégén, április 15-18. (péntek-hétfő) között minden olyan madármegfigyelő adatára számítunk, akinek hazánk bármelyik vizes élőhelyén járva sikerül megfigyelnie a cigányréce egy vagy több példányát.


Cigányréce  (Fotó: Csibrány Balázs)

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program internetes adatbázisába töltik fel a felmérők, melyre asztali számítógépről (map.mme.hu) és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. Ekkor kérjük a megfigyelt cigányrécék pontos száma mellett a megfigyelés időpontját, a terület nevét és koordinátáját is tüntesse fel az adatközlő. A cigányrécék számára alkalmas tavakon az ún. nullás adatok közlése is ugyanolyan fontos, amikor a megfigyelők nem észlelik a faj jelenlétét az adott területen.

A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően fogunk beszámolni. Ezúton szeretnénk egyúttal előzetesen is megköszönni minden felmérő munkáját!

MME Vízimadár-védelmi Szakosztály