Felhívás országos nagy goda számlálásra

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vízimadár-védelmi Szakosztálya az idei évtől három, természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű madárfaj esetében szeretné országos szinten is kiterjeszteni a Vonuló Vízimadár Monitoring felméréseit az adott madárfajok vonulási csúcsidőszakában. Ezért április 8-11. között első alkalommal hirdetjük meg az országos nagy goda szinkronszámlálást.

A Vonuló Vízimadár Monitoring szinkronfelmérései már évtizedek óta szolgáltatnak adatokat a vízimadárfajok mennyiségi eloszlásáról a vonulási időszakban a legfontosabb hazai vizes élőhelyeinken. Emellett azonban – ahogy a barátréce szinkronfelmérés felhívásában már ismertettük – számos olyan terület is szolgálhat pihenő- és táplálkozóhelyként a Kárpát-medencén átvonuló vízimadarak számára, melyek nem szerepelnek a Vonuló Vízimadár Monitoring Célterületei között. Három madárfaj – a barátréce, a cigányréce és a nagy goda – esetében a természetvédelmi szempontok azonban indokolják, hogy évről-évre a lehető legteljesebb képet kapjuk az átvonuló madarak mennyiségéről.


Átvonuló nagy goda csapat a kardoskúti Fehér-tavon (Fotó: Csibrány Balázs)

A nagy goda állományának drasztikus csökkenése minden olyan terepmadarász számára jól látható, aki az elmúlt egy-két évtizedben a hazai vizes élőhelyeket látogatta. Nem csak a költőállomány tűnik el az egyre kevesebb alkalmas élőhely miatt, de az átvonuló sokezres godacsapatok látványa is egyre ritkább napjainkra. A Vonuló Vízimadár Monitoring a barátréce és cigányréce szempontjából eddig ugyan lefedte a két faj számára legfontosabb területeket, a nagy godáról azonban – annak eltérő élőhelyigénye miatt – sajnos még inkább hiányoznak az országos szintű adatok az átvonuló állománynagyságról.


Átvonuló godák a mórahalmli Nagyszéksós-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A nagy goda vonulási csúcsa április elejére esik, ilyenkor található a legtöbb madár egyszerre a Kárpát-medencében a tavaszi vonulás során. Ekkor jellemzően a szikes tavakat, a pusztai vízállásokat, a belvízfoltokat és a lecsapolt halastavakat keresik fel tömegesen. Az idei, szélsőségesen aszályos tavaszon azonban nagyon korlátozott az alkalmas pihenőhelyek száma. A pusztai vízállások és belvízfoltok hiányoznak, és a szikes tavak nagy része is kiszáradt mostanra. Várhatóan a lecsapolt halastavakra fog koncentrálódni az átvonuló nagy godák túlnyomó része, de a vízhiány miatt eddig nem megszokott helyeket – pl. alacsony vízállású bányagödröket, stb. – is érdemes felkeresni a felmérés során.


Nagy goda a szatymazi Székaljon ( Fotó: Tokody Béla)

Az adatközlés legegyszerűbb módja, ha a megfigyeléseket a Madáratlasz Program internetes adatbázisába töltik fel a felmérők, melyre asztali számítógépről (map.mme.hu) és okostelefonról (Turdus applikáció) egyaránt lehetőség nyílik. Bár alapvetően a nagy goda adatok a fontosak, mégis mindenkit biztatunk lehetőség szerint az összes madárfaj megfigyelését rögzítő ún. teljes fajlistás adatgyűjtésre! Amennyiben valaki nem rendelkezik hozzáféréssel e felületekhez, megfigyelési adatait a Vízimadár-védelmi Szakosztály elektronikus címére (vvsz@mme.hu) is elküldheti. Ekkor kérjük a megfigyelt barátrécék pontos száma mellett a megfigyelés időpontját, a terület nevét és koordinátáját is tüntesse fel az adatközlő.

A felmérés eredményeiről az adatok összesítését követően fogunk beszámolni. Ezúton szeretnénk egyúttal előzetesen is megköszönni minden felmérő munkáját!

 

MME Vízimadár-védelmi Szakosztály