A Tatai Vadlúd Sokadalom

Az idei évben is megrendezésre kerül, immár 21. alkalommal a Tatai Vadlúd Sokadalom. Az eseményt minden évben november utolsó szombatján tartják, ami idén 27-re esik.

Fotó: Szabó Máté

Az idei évben is megrendezésre kerül, immár 21. alkalommal a Tatai Vadlúd Sokadalom. Az eseményt minden évben november utolsó szombatján tartják, ami idén 27-re esik. A tatai Öreg-tó egy Európa szerte is ritkának mondható vadlúdgyülekezésnek ad otthont.


Vadlúd kihúzás a tatai Öreg-tavon (Fotó: Csonka Péter)

Tata városa öleli körül a tavat, ennek ellenére libák ezrei éjszakáznak itt az őszi, illetve téli időszakban. A tömeget a nagy lilikek adják, de több ritka, veszélyeztetett faj is megfigyelhető, mint a kis lilik vagy a vörösnyakú lúd.


Vörösnyakú ludak tatán (Fotó: Szabó Máté)

Emellett az összes hazánkban előforduló lúdfaj képviseltette már magát a területen és szinte minden évben újra és újra meg is jelennek. A libák mellett rengeteg egyéb vízimadár megfigyelhető itt és a fokozott madarász aktivitás miatt ezek közül időnként olyan ritkaságok is távcső elé kerülnek, mint az idén novemberben észlelt öreg halászsirály.


Halászsirály a tatai Öreg-tavon (fotó:Szabó Máté)

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttesen törekszik a Vadlúd Sokadalom sikeres lebonyolítására és az egész szezon alatt biztosítani a madarak zavartalanságát. Ennek érdekében a tó körül több helyen tájékoztató táblákkal jelzik, hogy ne menjenek be az emberek a tómederbe, illetve 2018-ban sikerült a tűzijáték-tilalmat önkormányzati rendeletbe foglalni, és így Tata az első magyar város, ahol ez megvalósult. Azóta is minden évben ellenőrzik a hatóságok ennek betartását november 1. és február 28. közötti időszakban.


Nagy lilik (Fotó: Csonla Péter)

A vadlúd sokadalom weboldalán ( www.vadludsokadalom.hu ) még több cikk olvasható az aktualitásokról, illetve webkamerán keresztül is megfigyelhetőek a madarak, a szerencsések még ajándékot is nyerhetnek.

 

Pitó Andor