Vörösnyakú lúd és kis lilik idei hazai szinkronja

Az átvonuló vadludak között két fokozottan védett faj is rendszeresen előfordul. A kis lilik és a vörösnyakú lúd, melyek trendje jelentősen megváltozott az utóbbi pár évtizedben. Ebből kiindulva 2014-től kezdve évente egy vadlúd szinkront szerveztünk, a két faj monitorozására rugalmas időpontválasztással.  Az idei libaszinkron időpontja: 2021. november 19. péntek. Kérjük, hogy minél többen csatlakozzatok a speciális vadlúd szinkronhoz ezzel is segítve azt, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk.

Vörösnyakú lúd csapat Kardoskúton (Fotó: Csibrány Balázs)

A hajdani felbecsülhetetlen nagyságú vadlúd tömegekhez képest elenyésző a napjainkban, hazánkban átvonuló ludak mennyisége. Mostanság egy jelentősen átalakult környezetben, sokkal szerényebb mennyiségben fordulnak elő és néhány fajnak teljesen megváltozott a hazai státusza is. A madarászok a jól megszokott módon, a hóközi és a kiemelt hónapokban hóvégi szinkronokkal (VVM, Soproni Egyetem stb.) veszik számba az átvonuló vízimadarak mennyiségét.


Vörösnyakú ludak nagy lilikkel (Fotó (Ampovics Zsolt)

Az átvonuló vadludak között két fokozottan védett faj is rendszeresen előfordul. A kis lilik és a vörösnyakú lúd, melyek trendje jelentősen megváltozott az utóbbi pár évtizedben. A kis lilik skandináv populációja továbbra is küzd a fennmaradásért, sajnos az utóbbi néhány évben az őszi jelenlétük mindössze néhány napra zsugorodott. Emellett viszont a Nyugat-szibériai populációból évről évre több madarat kapunk a nagy lilikek október közepi nagy beáramlását követően.


Kis lilik (Fotó: Ampovics Zsolt)

Valószínűsíthető, hogy egy vonulási útvonal átrendeződésnek lehetünk a tanúi. A vörösnyakú ludak száma is hasonló emelkedést mutat a kilencvenes évek közepétől kezdve. Egyre gyakrabban fordulnak elő, akár többszázas csapatai is hazánk jelentősebb vizes élőhelyein. Fontos ennek a két világszerte veszélyeztetett faj trendjeinek nyomon követése. Ebből kiindulva 2014-től kezdve évente egy vadlúd szinkront szerveztünk, a két faj monitorozására rugalmas időpontválasztással. A szinkron napját a két faj hazai vonulási csúcsára próbáljuk tenni, melyet az aktuális helyzet figyelembe vételével jelölünk ki pár nappal előtte. Területi lefedettség szempontját nézve, az ország összes jelentős vizes és egyben vadludas előfordulási területét próbáljuk lefedni. Az első felméréskor jogosan felmerült igényként, hogy a két célfaj mellet az összes észlelt vadlúdfajt vegyük számba. Az összesítet eredményeket, a résztvevők és az érdeklődők számára hozzáférhetővé tesszük.


Kis lilik repül nagy lilik-csapatban (Fotó: Balics Gábor)

Az évek során összegyűlt adatokból lehet következtetni a trendekre, védelmi intézkedések és fajvédelmi tervek megvalósítására és aktualizálására javaslatot tenni. Fontos a szinkron a mezőgazdasági konfliktusok kialakulásának kezelésére és a szervesen ehhez kötődő vadászati problémaforrások megvilágításához is. Sajnos ez most pontosan aktuális is, mivel most tették egységessé hazánkban a vadlúd vadászati idény kezdetét október 01-re. A keleti négy vadludas szempontból kiemelt megyében, eddig csak december 01-től lehetett vadászni.

Az idei libaszinkron időpontja: 2021. november 19. péntek

 Kérjük, hogy minél többen csatlakozzatok a speciális vadlúd szinkronhoz ezzel is segítve azt, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk.

Kontakt:  Tar János        darassa@fibermail.hu

 

Tar János